Lees de laatste artikelen in de journal →

Een leider zonder oprechte verbinding is een kapitein zonder schip. Het is een groot issue binnen leiderschapsontwikkeling. Niet elke leidinggevende vindt het makkelijk om verbinding te maken. Daarnaast hoe groter het team, hoe groter de uitdaging en druk wordt.

Wat we te weinig realiseren is dat oprechte verbinding tijd en vertrouwen kost. We hebben een enorme waslijst met to do’s en het liefst communiceren we op taakgericht niveau met elkaar. Dit vermijd ingewikkelde gesprekken, het is makkelijk en uiteindelijk worden we betaald voor de output die we leveren.

Toch heeft effectief leiderschap alles te maken met het hebben van stabiele en goede werkrelaties. Een leider kan alleen het beste uit anderen naar boven halen als hij/zij weet hoe het team of teammember in de wedstrijd zit. Daarom is dit ook een essentiële derde pijler in het Authentic Leadership Model.

In dit artikel schets ik de voorwaarden om oprechte verbinding te creëren en je team naar een volgende niveau te brengen.

  1. Verbinding maken met het team begint met verbinding maken met jezelf. Je kunt never nooit leiden als je niet eens in staat bent om jezelf te leiden. Met verbinding maken met jezelf bedoel ik verbinding maken op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Check eens bij jezelf in? Plan reflectietijd in, ga sporten of mediteer. Zorg dat jezelf in balans bent en weet hoe jij in je wedstrijd zit.
  2. Maak oprecht contact en weet wat er speelt. Het is makkelijk om over taken te praten, maar leer je teammembers individueel kennen. Wie zijn ze, wat vinden ze belangrijk en wat motiveert ze wel of niet?
  3. Aandacht. Zorg dat je tijd neemt. Door tijd te nemen laat je zien dat je hen waardeert en serieus neemt. Zoals je van jezelf weet is dat elk mens gezien, gewaardeerd en gehoord wil worden. De taak ligt bij de leidinggevende om dit initiëren en te organiseren.
  4. Wees oprecht en authentiek. Laat zien dat je mens bent en je hen begrijpt. Deel je visie maar ook je kwetsbaarheid. Durf om hun input te vragen en wees niet bang voor concurrentie. Het is okay om als leider het even niet te weten. Dit versterkt je alleen niet, je geeft de ander ook de ruimte om te ontwikkelen en je laat zien dat jij zijn/haar expertise waardeert.
  5. Weet welke rol jij als leider speelt binnen je team. Welke leiderschapsstijl hanteer jij? Wat kan men van je verwachten? Wees daar consistent in. Voorspelbaarheid creëert veiligheid en vertrouwen wat de basis is voor een goede relatie.

Tenslotte blijf continu werken aan de relatie met je team. Blijf in gesprek, weet wat er speelt en maak hier een prioriteit van. Je zult op de langere termijn zien dat niet alleen het team naar het volgend niveau gaat maar iedereen bereid is om stapjes extra te zetten wanneer het nodig is.