Ik kon het perfecte plaatje niet volhouden | lyannevos.nl

Ik kon het perfecte plaatje niet volhouden

Interview met rbmmedia

Ik had het perfecte plaatje voor elkaar. In 2012 was ik cum laude aan mijn masteropleiding aan de VU afgestudeerd, ik woonde in een prachtig appartement en ik had een topsporter als vriend. Ik begon mijn eerste baan bij het allergrootste kindermerk die Nederland kent. Ik had een goed salaris, alles leek perfect maar ik was doodongelukkig.

Ik kon het perfecte plaatje niet volhouden. Waardering zocht ik, al van kinds af aan, van buitenaf. Ik vond het belangrijk dat ik erbij hoorde en dat mensen mij leuk vonden! Ik wilde niet anders zijn dan de rest. Ik was bang voor kritiek. Toch hield ik het maar 8 maanden vol. Ik nam vanuit het niets ontslag tot verbazing van de omgeving. Alles in mij verlangde naar vrijheid. Ik greep mijn kans om mijn eigen koers te varen. Geen idee wat ik ging doen, maar dit niet meer.

Wat betekent succes voor mij?

Inmiddels ben ik 7 jaar verder en heb ik ontdekt dat succes alles te maken heeft met zelfleiderschap en acceptatie van wie jij bent. Toen ik 7 jaar geleden begon aan mijn reis naar mijn succes en geluk, verslond ik enorm veel boeken. Ik sprak met mensen over mijn carrière en leven. Ik ging aan de slag met mijn persoonlijke ontwikkeling. En daar lag de sleutel!

Ik creëerde mensen om mij heen die in mij geloofde, die mij spiegelde en energie gaven. Hierdoor had ik lef om dingen anders te doen, mijn dromen na te jagen en ontdekte ik wat ik nodig had om mijn geluk, groei en succes te vergroten. 

Inmiddels heb ik geleerd dat succes in mij zit. Succes zit niet in het aanpassen van jezelf aan de omgeving. Het is onmogelijk om het perfecte plaatje in stand te houden. Zo is het leven ook niet. Wanneer jij accepteert dat jij niet hoeft te voldoen aan verwachtingen van anderen ga jij ontdekken hoeveel vrijheid je dit geeft. Je zult merken dat succes sneller naar je toekomt. Mensen houden van mensen die echt en authentiek zijn.

Vind je het dan nooit spannend om af te wijken van het ‘perfecte plaatje’?

Oh, ja wel! Als mens heb jij gauw de neiging om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. We willen immers gewaardeerd worden op wie we zijn en wat we doen. Maar het perfecte plaatje bestaat niet. Je kunt voor de buitenwereld zakelijk heel succesvol zijn maar als jij dit niet van binnenuit voelt, zul jij het nooit ‘echt’ gelukkig zijn. 

Het heeft juist z’n charme om af te wijken van het ‘perfecte plaatje’. In mijn programma’s en trainingen leer ik ondernemers en professionals op zoek te gaan naar wat hun uniek en anders maakt. En geloof mij, dit zit hem niet in de perfectie. Het is vaak de ongewone combinatie van ervaringen, opleidingen of talenten die de persoon zo aantrekkelijk maakt voor zijn publiek.

En hoe kom ik achter wat mij uniek maakt en hoe vergroot ik mijn succes hiermee?
De eerste stap die jij moet zetten is misschien cliché. Maar leer jezelf kennen. Neem eens echt de tijd om te ontdekken wat jou motiveert, welke waarden voor jou belangrijk zijn, wat jouw unieke power is en hoe jij je leven wilt inrichten. Doe dit ook grondig. Durf te investeren in tijd, energie en hulp bij deze zoektocht. 

Vaak zijn we niet bewust van onze waarden, talenten en kwaliteiten in het leven omdat we onze blinde vlekken hebben. Uit mijn eigen ervaring maar ook mijn jarenlange ervaring in het coachen/begeleiden van ondernemers/professionals zie ik hoe slecht wij ons zelf kennen. 

Ik zeg altijd; ‘A leader brand comes from inside’. Jij kunt alleen succesvol zijn en impact maken wanneer jij dit eerst bij jezelf kunt! Niets is ongeloofwaardiger dan iets ‘preachen’ zonder jouw boodschap zelf te hebben doorleeft.

Een tweede stap om jezelf te onderscheiden en succesvol te zijn is: laat jezelf zien. Durf kwetsbaar te zijn. En nee, niet alleen om jouw boodschap te verkondigen. Maar laat zien wie jij werkelijk bent, wat je drijft en waar jij gelukkig van wordt. Weet dat er altijd mensen zijn die zichzelf in jou herkennen en het geweldig vinden wat jij doet.

Door je expertise, persoonlijkheid en waarden op een authentieke en strategische manier te delen, ontdek je dat je veel meer dingen kunt bereiken dan dat je ooit had verwacht.